4 porsjoner

50 minutter

Middels

Ingredienser

1.2 kg skrei i skiver

2 ss eddik, 7%

1 dl salt

2 ts hel pepper

Rogn:

1 stk torskerogn

1 dl vann

2 ss salt

Lever:

200 g torskelever

1 dl vann

5 stk hel pepper

0.5 stk løk

0.5 ts eddik, 7%

1 stk laurbærblad

12 stk potet

1 stk sitron i båter

SLIK GJØR DU

  1. Begynn med å stelle fisken. Skjær av finner og fjern de tynne, svarte hinnene inne i buken. Fjern også rester av flyteblæren og blodranden langs ryggraden. Blodranden får du enklest vekk ved å bruke en børste. Legg skivene i iskaldt, rennende vann til de skal tilberedes.

Rognen krever vanligvis lengst tilberedningstid, litt avhengig av tykkelsen. Det er derfor lurt å begynne med å koke den.

  1. Skyll rognen forsiktig, slik at ikke hinnene rundt går i stykker. Fjern løse hinner. Pakk den i matpapir eller plastfolie og fest godt.
  2. Kok opp vann med salt og legg i rognen. Varm opp til kokepunktet, senk varmen og la rognen trekke i 20-30 minutter, avhengig av tykkelsen.
  3. Kok poteter.
  4. Rens leveren for hinner og del den i biter med fingrene. Sett til side i en skål.

Leveren er dekket av hinner og det enkleste er å trekke dem av med fingrene og samtidig dele den i biter med fingrene. På den måten fjerner man også hinnene inne i leveren.

  1. Kok opp fiskevann og tilsett salt eddik og pepper. Legg i fiskeskivene. Varm opp til kokepunktet, senk deretter varmen og la fisken trekke til den er ferdig, ca. 6-8 minutter. Fisken må ikke koke.
  2. Ha leveren i en liten kjele med vann, salt, pepper, finhakket løk, eddik og laurbærblad. Kok opp og senk varmen. La leveren trekke i 2-3 minutter, til den har endret farge.
  3. Sjekk om skreien er ferdig kokt ved å løsne ryggbeinet. Om det løsner lett, er fisken ferdig. Fjern beinet.
  4. Løft fiskeskivene ut av kokevannet med en hullsleiv og la dem få en tur innom litt tørkepapir for å suge opp kokevannet (la dem ligge på hullsleiven). Server skreien på varme tallerkener med kokt rogn skåret i skiver, lever og kokte poteter. En båt sitron er eneste «tillatte» grønt.

Du kan også koke leveren ved å ha den i en kjele og helle over litt av kokevannet på fisken og la det hele trekke i 2-3 minutter.

Oppskriften er hentet fra: https://www.matprat.no/oppskrifter/tradisjon/skrei-lever-og-rogn/

Secret Link