4 porsjoner

60 minutter

Avansert

Ingredienser

600 g steinbitfilet, uten skinn og bein

500 g blåskjell

200 g reker, med skall

2 stk tomat

1 stk sitron

2 stk appelsin

1 stk fennikel

1 stk gul løk

0.5 stk chili, rød

1 dl olivenolje, extra virgin

1 ss tomatpurè

15 dl fiskekraft

2 stk stjerneanis

1 g safran

Aïoli

1 ss potetmos

1 stk eggeplomme

1 dl olivenolje

0.5 dl melk

salt

Server med

brød

Fremgangsmåte

  • Damp blåskjell i en kjele med litt vann i ca. 5 minutter eller til skjellene har åpnet seg.
  • Ta skjellmaten ut av skallet og sett til side. Sil kokekraften og bruk den i suppen.
  • Skold tomatene ved å skjære et kryss på toppen og senke dem i kokende vann et par minutter. Så har du dem raskt over i iskaldt vann. Deretter drar du skinnet av, deler hver tomat i to og tar ut kjernene.
  • Riv skall av sitron og halvparten av appelsin.
  • Press saften av appelsin.
  • Skjær fennikel, løk, chili og hvitløk i skiver. Surr det i olivenolje i stekepanne ved svak varme i 5 minutter.
  • Tilsett tomatpuré og surr videre i 2 minutter.
  • Tilsett fiskekraft, tomater, stjerneanis, appelsin- og sitronsskall og appelsinsaft. Kok opp.
  • Skjær steinbit i serveringsstykker, legg i suppen og la den trekke i 10 minutter.
  • Tilsett safran, reker og blåskjell etter 5 minutter.

Aïoli

  • Mos hvitløk med salt i en morter.
  • Bland hvitløk med potetmos og eggeplomme.
  • Pisk olje inn i blandingen litt om gangen og ha i melken til slutt. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Server bouillabaisse med brød og aïoli.

Secret Link