Bouillabaisse med steinbit, blåskjell og reker
Bouillabaisse er en fiskegryte som opprinnelig stammer fra området Provence i Frankrike. I denne oppskriften finner du sitrus som gir denne gryten en frisk smak.
Ingredienser
600 g steinbitfilet, uten skinn og bein
500 g blåskjell
200 g reker, med skall
2 stk tomat
1 stk sitron
2 stk appelsin
1 stk fennikel
1 stk gul løk
0.5 stk chili, rød
1 dl olivenolje, extra virgin
1 ss tomatpurè
15 dl fiskekraft
2 stk stjerneanis
1 g safran
Aïoli
1 ss potetmos
1 stk eggeplomme
1 dl olivenolje
0.5 dl melk
salt
Server med
brød
Fremgangsmåte
- Damp blåskjell i en kjele med litt vann i ca. 5 minutter eller til skjellene har åpnet seg.
- Ta skjellmaten ut av skallet og sett til side. Sil kokekraften og bruk den i suppen.
- Skold tomatene ved å skjære et kryss på toppen og senke dem i kokende vann et par minutter. Så har du dem raskt over i iskaldt vann. Deretter drar du skinnet av, deler hver tomat i to og tar ut kjernene.
- Riv skall av sitron og halvparten av appelsin.
- Press saften av appelsin.
- Skjær fennikel, løk, chili og hvitløk i skiver. Surr det i olivenolje i stekepanne ved svak varme i 5 minutter.
- Tilsett tomatpuré og surr videre i 2 minutter.
- Tilsett fiskekraft, tomater, stjerneanis, appelsin- og sitronsskall og appelsinsaft. Kok opp.
- Skjær steinbit i serveringsstykker, legg i suppen og la den trekke i 10 minutter.
- Tilsett safran, reker og blåskjell etter 5 minutter.
Aïoli
- Mos hvitløk med salt i en morter.
- Bland hvitløk med potetmos og eggeplomme.
- Pisk olje inn i blandingen litt om gangen og ha i melken til slutt. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.
Server bouillabaisse med brød og aïoli.

