Skreimølje
Skrei, lever og rogn kalles også skreimølje, og er den tradisjonelle måten å servere skreien på. Dette er rustikk mat som bare kan nytes i skreisesongen.
Ingredienser
1.2 kg skrei i skiver
2 ss eddik, 7%
1 dl salt
2 ts hel pepper
Rogn:
1 stk torskerogn
1 dl vann
2 ss salt
Lever:
200 g torskelever
1 dl vann
5 stk hel pepper
0.5 stk løk
0.5 ts eddik, 7%
1 stk laurbærblad
12 stk potet
1 stk sitron i båter
SLIK GJØR DU
- Begynn med å stelle fisken. Skjær av finner og fjern de tynne, svarte hinnene inne i buken. Fjern også rester av flyteblæren og blodranden langs ryggraden. Blodranden får du enklest vekk ved å bruke en børste. Legg skivene i iskaldt, rennende vann til de skal tilberedes.
Rognen krever vanligvis lengst tilberedningstid, litt avhengig av tykkelsen. Det er derfor lurt å begynne med å koke den.
- Skyll rognen forsiktig, slik at ikke hinnene rundt går i stykker. Fjern løse hinner. Pakk den i matpapir eller plastfolie og fest godt.
- Kok opp vann med salt og legg i rognen. Varm opp til kokepunktet, senk varmen og la rognen trekke i 20-30 minutter, avhengig av tykkelsen.
- Kok poteter.
- Rens leveren for hinner og del den i biter med fingrene. Sett til side i en skål.
Leveren er dekket av hinner og det enkleste er å trekke dem av med fingrene og samtidig dele den i biter med fingrene. På den måten fjerner man også hinnene inne i leveren.
- Kok opp fiskevann og tilsett salt eddik og pepper. Legg i fiskeskivene. Varm opp til kokepunktet, senk deretter varmen og la fisken trekke til den er ferdig, ca. 6-8 minutter. Fisken må ikke koke.
- Ha leveren i en liten kjele med vann, salt, pepper, finhakket løk, eddik og laurbærblad. Kok opp og senk varmen. La leveren trekke i 2-3 minutter, til den har endret farge.
- Sjekk om skreien er ferdig kokt ved å løsne ryggbeinet. Om det løsner lett, er fisken ferdig. Fjern beinet.
- Løft fiskeskivene ut av kokevannet med en hullsleiv og la dem få en tur innom litt tørkepapir for å suge opp kokevannet (la dem ligge på hullsleiven). Server skreien på varme tallerkener med kokt rogn skåret i skiver, lever og kokte poteter. En båt sitron er eneste «tillatte» grønt.
Du kan også koke leveren ved å ha den i en kjele og helle over litt av kokevannet på fisken og la det hele trekke i 2-3 minutter.
Oppskriften er hentet fra: https://www.matprat.no/oppskrifter/tradisjon/skrei-lever-og-rogn/


